Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i szpinakiem

Składniki:
  • 250 g makaronu świderki BIO VILLAGE
  • 200 g białej kiełbasy WIODĄCA MARKA
  • opakowanie liści szpinaku NOTRE JARDIN
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano RUSTICA
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii RUSTICA
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 125 g sera mozzarella LES CROISES
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
  2. Z białej kiełbasy zdjąć skórkę i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa podsmaży się, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu bez przykrycia 10 minut.
  3. Umyte liście szpinaku posiekać i dodać do reszty składników na patelni – jeszcze przez chwilę dusić, po czym przełożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem.
  4. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietanką i posypać pokrojoną na kawałki mozzarellą oraz tartym Parmigiano Reggiano.
  5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25 minut, aż zapiekanka lekko się zarumieni. Podawać na gorąco.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek