Mazurek kawowy

  • 10
  • 50 minut
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 żółtko POLSKA KURKA
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC

Składniki na krem:

  • 250 g serka Mascarpone LES CROISÉS
  • 200 g białej czekolady z wiórkami kokosowymi TABLETTE D'OR
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej PLANTATION
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowe składniki:

  • wiórki kokosowe
  • pistacje niesolone TOKAPI
  • jagody goji
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Na stolnicę wyłożyć mąkę, dołożyć pozostałe składniki i zagnieść.
  3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrolować wałek i ułożyć dookoła ciasta, tworząc ramkę. Ciasto piec 30 minut.
  4. Krem: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, a następnie dodać mieszankę kawową.
  5. Kawową masę wylać na ostudzone ciasto kruche. Mazurka schłodzić około 1 godziny. Udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi pistacjami i jagodami goji.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek