Składniki

Kruchy spód:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego do tarty TABLIER BLANC

Nadzienie:

  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera Gorgonzola LES CROISES
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 jajka WIODĄCA MARKA
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Płatem kruchego ciasta wyłożyć nasmarowany masłem spód formy na tartę o średnicy ok.23 cm i dokładnie docisnąć do dna i boków. Nakłute widelcem ciasto piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie tarty. Białą część pora posiekać i dusić na rozgrzanym na patelni maśle, aż będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować miód i ułożyć na nim pory oraz pokruszony ser Gorgonzola. Śmietankę wymieszać z rozkłóconymi jajkami i wylać na tartę. Piec ok. 25 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna zetnie się. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami.