Curry z kurczaka

Składniki: Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu RUSTICA
 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 700 g filetów z kurczaka
  • 1/3 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • chilli
  • świeża kolendra
  Do podania:
  • ryż basmati COMPTOIR DU GRAIN
  • chlebki naan
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie przyprawy wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 30 sekund i dodać mieszankę przypraw. Smażyć kolejne 30 sekund.
  2. Dodać bulion z kurczaka i pomidory w puszce. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Po tym czasie, zdjąć sos z ognia i rozdrobnić  za pomocą ręcznego blendera.
  3. Sos ponownie zagotować Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kurczak się ugotuje.
  5. Zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe. Gdyby sos był za gęsty dodać więcej bulionu.  Podawać z listkami świeżej kolendry i ryżem basmati.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek