Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Składniki: Składniki na burgery:
  • 3 średnie buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (2 do pieczenia buraków, 1 do masy) RUSTICA
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatów chilli
  • 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
Składniki na sos z awokado:
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ok. 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól RUSTICA
Składniki na pieczone bataty:
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
Dodatkowo:
  • 5 bułek pełnoziarnistych
  • 5 łyżeczek majonezu RUSTICA
  • ostry sos piri piri MARCA GUIA
  • sałata
  • kilka garści świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
  3. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  4. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
  5. Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
  6. W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
  8. Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
  9. Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
  10. Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
  11. Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
  12. Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek