Burgery z kurczakiem i piklowaną czerwoną cebulą

  • 4
  • 50 minut
Składniki:

Składniki na burgery:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej RUSTICA
  • ½ łyżeczka soli RUSTICA
  • ⅛ łyżeczki pieprzu RUSTICA
  • ½ pęczka natki pietruszki

  Składniki na sos:

  • 6 łyżek majonezu RUSTICA
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej RUSTICA
  • 9 łyżek ketchupu RUSTICA

  Składniki na piklowaną czerwoną cebulę:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml octu jabłkowego RUSTICA
  • 4 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • ⅛ łyżeczki soli RUSTICA
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu RUSTICA

  Pozostałe składniki:

  • 4 bułki
  • sałata
  • pomidory
  • ogórki konserwowe RUSTICA
  • świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Piklowana czerwona cebula:

  1. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć w słoiku, dodać obrany ząbek czosnku.
  2. Przygotować zalewę: w rondelku umieścić pieprz, sól, oraz miód, zalać octem. Wymieszać , przykryć i zagotować. Kiedy zalewa będzie zagotowana, zdjąć z ognia i zalać nią cebulę. Odstawić do przestudzenia.

Sos:

  1. Wymieszać majonez, musztardę i ketchup razem.

Mięso:

  1. Czosnek rozdrobnić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki na mięso i za pomocą dłoni wyrobić na jednolitą masę. Uformować 4 kotlety. Kotlety usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron na rumiany kolor. Odstawić.

Burgery:

  1. Bułki przekroić na pół i podpiec je w piekarniku. Spód bułki posmarować sosem. Ułożyć sałatę, pomidora i ogórka, następnie mięso, porcję cebulki i świeżą kolendrę. Przykryć górą bułki.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek