Grecki bowl z pulpecikami

  • 8
  • 35 minut
Składniki:

Składniki na pulpeciki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu Rustica
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ cebuli czerwonej
  • 4 ząbki czosnku

Składniki na tzatziki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pozostałe składniki:

  • mix sałat
  • papryka zielona
  • czerwona cebula
  • 150 g sera feta Les Croises
  • 3 garści kaparów Rustica
  • 3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • oliwa z oliwek Rustica
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać razem mieloną wieprzowinę, mieloną wołowinę, drobno posiekany czosnek, czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy.
  3. Ręce natłuścić oliwą i z mięsa formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce. Pulpeciki piec 20 minut.
  4. W czasie pieczenia pulpecików, przygotować sos tzatziki: Ogórka przekroić na pół i za pomocą łyżki pozbyć się nasion. Ogórka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekany koperek oraz miętę. Dodać rozdrobniony czosnek. Następnie dodać jogurt grecki i wszystko dokładnie wymieszać Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przygotować jeden duży bowl lub od razu uszykować indywidualne porcje. W misce ułożyć mix sałat, plasterki papryki oraz czerwonej cebuli. Dodać porcję tzatzików, pulpeciki, kapary oraz pokruszony ser feta. Przyprawić pieprzem oraz polać dodatkową porcją oliwy.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek