Ciasto pomarańczowe

  • 8
  • 1h 10 minut
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 160 ml oliwy z oliwek Rustica
  • 280 g dżemu z pomarańczy Bio Village
  • 3 jajka Polska Kurka
  • 120 g migdałów tartych Tablier Blanc
  • 100 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 60 ml soku pomarańczowego Jafaden

Składniki na syrop:

  • 1 pomarańcza
  • 160 ml soku pomarańczowego Jafaden
  • 60 ml wody
  • ¼ szklanki miodu WM
  • ¼ łyżeczki cynamonu Rustica
  • 3 goździki
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru

Dodatkowo:

  • Odrobina masła i mąki do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować delikatnie masłem i oprószyć mąką.
  3. Dżem z oliwą ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Kiedy masa będzie już puszysta dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
  4. W osobnej misce wymieszać razem tarte migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać delikatnie tylko do połączenia.
  6. Masę przełożyć do formy. Piec przez około 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika zostawić w formie na 30 minut, następnie zdjąć obręcz, obrócić do góry dnem i pozostawić na kratce do wystudzenia.
  7. W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy: Przygotować skórkę z jednej pomarańczy, obierając ją bardzo cienko, tak, żeby uzyskać jak najmniej białej części skórki. Skórkę oraz pozostałe składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować 15 minut aż syrop zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Z syropu wyjąć goździki.
  8. Ostudzone ciasto ponadziewać patyczkiem do szaszłyka kilkukrotnie, żeby syrop mógł się lepiej wchłonąć. Skropić ciasto przestudzonym syropem. Ciasto można podawać ciepłe lub schłodzone.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek