Tarta sernikowa

  • 12
  • 3h
Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka POLSKA KURKA

Składniki na masę serową:

  • 400 g sera twarogowego 3 krotnie mielonego
  • 250 g sera Ricotta LES CROISÉS
  • 120 g sera Mascarpone LES CROISÉS
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 160 g cukru

Do dekoracji:

  • świeże maliny
  • świeże truskawki
  • chipsy kokosowe lub płatki migdałowe
  • jajka czekoladowe
  • listki mięty
Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, cukier puder i sól.
  2. Wymieszać składniki za pomocą rąk, dodać jajka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, zagnieść ciasto.
  4. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  5. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
  6. Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
  7. Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 min.
  8. Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.

Nadzienie:

  1. Do miksera przełożyć wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksować, żeby nie napowietrzać masy.
  2. Przygotowaną masę przełożyć na upieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Po upieczeniu zostawić tartę do ostudzenia w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
  4. Udekorować owocami, chipsami kokosowymi lub płatkami migdałowymi oraz świeżymi listkami mięty.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek