Sałatka gyros

  • 8
  • 40 minut
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
  • 2 ogórki zielone
  • 2 pomidory
  • 6 ogórków konserwowych RUSTICA
  • 1 czerwona cebula
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego BIO VILLAGE
  • 5 łyżek majonezu RUSTICA
  • ok. ¼ szklanki ketchupu

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
  • ½ łyżeczka papryki słodkiej RUSTICA
  • ½ łyżeczki papryki ostrej RUSTICA
  • ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • ¼ łyżeczki pieprzu RUSTICA
  • 1 łyżka oliwy z oliwek BIO VILLAGE
  • 1 łyżka oleju rzepakowego RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Dodać wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać wcierając przyprawy w kawałki kurczaka. Zostawić na 20 minut.
  2. Wymieszać razem jogurt z majonezem i odstawić.
  3. Usmażyć kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wystudzić i przełożyć do przeźroczystej miski, w której będziemy serwować sałatkę. Na warstwę kurczaka ułożyć czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Przykryć warstwą kurczaku. Następnie układać kolejno pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i ogórki zielone, kukurydzę, pokrojony w kostkę i pozbawiony pestek pomidor, warstwę jogurtową, a na koniec poszatkowaną kapustę pekińską.
  4. Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek