Jogurt z domową granolą i borówkami

Składniki: Na granolę:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek dyni TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
  • 3/4 szklanki migdałów TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego TEVA
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 1/3 szklanki miodu NID D'ABEILLE
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 szczypty soli
Pozostałe składniki:
  • Jogurt naturalny DELISSE
  • Borówki mrożone DOUCEUR DU VERGER
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego TEVA
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka przełożyć olej kokosowy, miód, masło orzechowe, sól i cukier trzcinowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia się składników.
  2. Migdały i pekany posiekać, wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe składniki: płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  3. Do suchych składników dodać masę z rondelka i dokładnie wymieszać
  4. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec około 25-30 minut w temperaturze 140 stopni.
  6. Odłożyć do wystudzenia.
  7. Borówki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu. Odlać trochę soku z borówek do szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Żelatynę wymieszać z odrobiną wody zostawić do napęcznienia. Kiedy borówki się zagotują dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Chwilę gotować.  Zdjąć z ognia. Do żelatyny dodać gorący sok z borówek, wymieszać a następnie dodać do garnka z borówkami. Odłożyć do ostudzenia.
  8. Na dno słoiczków nałożyć kilka łyżek borówek, następnie warstwę jogurtu naturalnego. Przykryć warstwą domowej granoli.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek