Wołowina w czerwonym winie z kuleczkami ziemniaczanymi

Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy  z oliwek RUSTICA
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego TURINI
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe RUSTICA
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  Do podania:
  • Kuleczki ziemniaczane POM’LISSE
Sposób przygotowania:
  1. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
  3. W międzyczasie obrać marchewki i pietruszkę. Pokroić na plasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Następnie warzywa przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  4. Kuleczki ziemniaczane przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z wołowiną.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek