Tort makowy

Składniki: Ciasto makowe:
  • 700 g maku
  • 12 jajek POLSKA KURKA
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • łyżka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • ekstrakt waniliowy
Krem kawowy:
  • 1/2 kg mascarpone LES CROISES
  • 4 żółtka z jaj POLSKA KURKA
  • szklanka cukru pudru
  • 20 ml mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej PLANTATION (ok. 3 łyżek )
Poncz i dekoracja:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty BRITLEY
  • 4 łyżki rumu
  • Podprażone orzechy włoskie TABLIER BLANC
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej TABLETTE D’OR
Sposób przygotowania:
  1. Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę.  Piec ok. 80 minut w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z rumem. 3 łyżki kremu odłożyć na boki tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, boki posypać orzechami. Przygotować polewę. W rondelku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę. Odczekać
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek