Krem z cukinii i groszku z serowymi paluszkami

Składniki: Składniki na zupę:
  • 700 g cukinii
  • 200 g mrożonego groszku
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka masła LES CROISES
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 1/4 litra bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 50 ml śmietanki 30%
  Składniki na paluchy z serem:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego bezglutenowego WM
  • 120 g sera gorgonzola WM
  • 50 g tartego sera Grano Padana WM
  • 2 garści sezamu białego
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:

Paluchy z serem:

  • 10 minut przed przygotowaniem paluchów, wyjąć ciasto francuskie z lodówki.
  • Rozwinąć ciasto. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć drobno pokrojony ser gorgonzola, oraz taty ser Grano Padana. Przykryć drugim ciastem francuskim i delikatnie docisnąć, szczególnie boki ciasta.
  • Ciasto pokroić na ok 1,5 cm paski, wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek zwinąć własnej osi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
  • Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Zupa:

  1. Przygotować warzywa. Cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę i podsmażać na średnim ogniu około 5 minut, następnie dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać łyżkę oliwy, ziemniaki i cukinię i smażyć około 3-4 minut, aż warzywa się zarumienią. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodać groszek, zagotować i gotować jeszcze około 3 minut. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na gęsty krem. Pod koniec blendowania dodać listki mięty i rozdrobnić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać śmietanę.
  3. Podawać z paluchami serowymi.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek