Ciasto czekoladowe na oliwie z oliwek (bezglutenowe)

  • 12
  • 60 minut
Składniki:
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 180 g gorzkiej czekolady EQUADOR
  • ½ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

  Do podania:

  • Bita śmietana i ulubione owoce
Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować cienką warstwą oliwy z oliwek.
  3. W metalowej misce umieścić posiekaną czekoladę, oliwę i sól. Składniki podgrzać w kąpieli wodnej. Metalową miskę umieścić na rondelku z wodą, tak żeby woda nie dotykała miski. Wodę  zagotować i zmniejszyć ogień. Składniki w misce mieszać do połączenia i rozpuszczenia się czekolady.
  4. Następnie dodać ½ szklanki cukru i ubijać. Dodać mąkę migdałową oraz ryżową i wymieszać. Następnie dodać żółtka jajek i dokładnie wymieszać. Żółtka jajek powinny być w temperaturze pokojowej.
  5. Białka jaj ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać  ¼ szklanki cukru łyżka po łyżce, cały czas miksując.  Ubite białka dodawać partiami do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek