Zupa krem z fasoli

  • 6
  • 30 minut
Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek BIO VILLAGE
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 puszki białej fasoli NOTRE JARDIN
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 6 plasterków szynki włoskiej SAINT-AZAY
  • 6 jajek POLSKA KURKA
  • ½ szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżeczki chrzanu RUSTICA
  • rozmaryn
  • płatki chili
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę, smażyć kolejne kilka minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać fasolę odsączoną z zalewy, chwilę przesmażyć i zalać wszystko bulionem. Gotować 15 minut.
  2. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Jajka ugotować na twardo.
  4. Śmietanę ubić, a następnie dodać chrzan i delikatnie wymieszać.
  5. Szynkę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją grzałki tak, żeby szynka stała się chrupiąca.
  6. Zupę podawać z chrzanową śmietaną, ugotowanymi jajkami, posiekanym rozmarynem oraz płatkami chili.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek