Ciasto ze śliwkami

  • 10
  • 1 godzina 10 minut
Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 220 g mąki pszennej BIO VILLAGE
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 600 g śliwek węgierek

  Składniki na kruszonkę:

  • 60 g masła roztopionego WM
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g cukru WM

  Dodatkowo:

  • Cukier puder
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  2. Proszek do pieczenia, oraz obie mąki przesiać przez sitko. Odłożyć.
  3. W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim ucierając po każdym dodaniu, tylko do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  4. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki.
  5. Dno formy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Do formy przełożyć ciasto i wyrównać. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry, jedna obok drugiej. Śliwki posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek