Francuska zupa cebulowa

Składniki:
  • 2,5 kg cebuli
  • 8 łyżek masła WM
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 szklanka czerwonego wina ANTOINE BARRIER
  • 1/8 szklanki koncentratu pomidorowego TURINI
  • 2 główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kostki rosołowe RUSTICA
  • świeży tymianek
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Do podania:
  • bagietka
  • ser Comte LES CROISES
  • mozarella LES CROISES
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula zacznie się karmelizować (około 15 minut). Zmniejszyć ogień i smażyć dalej na małym ogniu, około godziny, aż cebula nabierze ciemnego, głębokiego koloru.
  • Po tym czasie zalać winem i gotować do czasu, aż większość płynu wyparuje.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wycisnąć upieczony czosnek, dodać liście laurowe i gałązki tymianku.
  • Z kostek bulionowych przygotować bulion, wlać do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 45 minut.
  • Po tym czasie przyprawić według smaku solą i pieprzem.
  • Porcję zupy przelać do naczyń żaroodpornych, na to ułożyć kawałki bagietki, posypać tartym serem  oraz kawałkami mozzarelli, zapiekać w piekarniku z funkcją grilla około 3-4 minut.
  • Udekorować świeżym tymiankiem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek