Wegańska zupa wielowarzywna z soczewicą

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 1/2 szklanki soczewicy NOTRE JARDIN
  • 3 garści jarmużu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki RUSTICA
  • 1 łyżeczka curry
  • ok 2-3 litrów bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać seler naciowy i marchewki pokrojone w kostkę, oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
  2. Dodać przyprawy, fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory w puszce, soczewicę, oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut.
  3. Po tym czasie dodać jarmuż i gotować kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bulionu.
  4. Podawać z porcją posiekanej natki pietruszki, oraz pieczywem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek