Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną i buraczkiem

  • 4
  • 50 minut
Składniki:
  • 2 szklanki kaszy gryczanej jasnej COMPTOIR DU GRAIN
  • 3 duże buraczki
  • 150 g szpinaku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu RUSTICA
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżki octu balsamicznego RUSTICA
  • 4 garście rukoli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka syropu klonowego TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Buraczki posolić, posypać rozmarynem, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżką octu balsamicznego. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut.
  2. Kaszę wypłukać dokładnie na sicie. 2 szklanki kaszy ugotować w 3,5 szklankach wody. Podczas gotowania nie odkrywać pokrywy i nie mieszać. Kiedy większość wody z kaszy wyparuje wyłączyć ogień i zostawić kaszę pod przykryciem, żeby doszła i wchłonęła resztę wody.
  3. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Dodać plasterki pora. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, następnie dodać plasterki czosnki i smażyć kolejną minutę. Dodać szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy szpinak straci swoją objętość dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Doprawić octem balsamicznym i syropem klonowym. Na koniec dodać upieczone wcześniej buraczki.
  4. Potrawę przełożyć do miski. Udekorować natką pietruszki i rukolą.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek