Piernik staropolski

Składniki:
  • 500 g miodu NID D'ABEILLE
  • 400 g cukru
  • 250 g masła LES CROISES
  • 3 jajka WM
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg masła LES CROISES
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
  Dodatkowo:
  • 900 g powideł śliwkowych
  • 300 g czekolady gorzkiej BIO VILLAGE
  • 60 g masła
  • płatki migdałów
  • posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
  1. 6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik:
  2. Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
  3. Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  4. Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy oraz przyprawę do piernika. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.
  6. Gotowe blaty wystudzić a następnie przełożyć powidłami. Wierzch przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć równomiernie i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
  7. Po tym czasie obciąć brzegi piernika i pokroić na 3 podłużne kawałki.
  8. Przygotować polewę. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać pierniki. Posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek