Faszerowany bakłażan

  • 10
  • 1 godzina 10 minut
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina RUSTICA
  • 1 opakowanie sera feta LES CROISES
  • Bazylia świeża
  • 3 łyżki oliwy z oliwek WM
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego TURINI
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę bakłażana ponacinać w kratkę, a następnie za pomocą łyżki wybrać miąższ, zostawiając obwódkę o grubości około 1 cm.
  3. Bakłażany posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut, do miękkości.
  4. W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć pół minuty. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć około 2 minut, następnie dodać kawałki bakłażana, a po dwóch minutach dodać pomidory w puszce, koncentrat  pomidorowy, kumin, sól i pieprz. Smażyć kilka minut. Na  koniec smażenia dodać oliwki, ocet i drobno posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić.
  5. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni i ustawić górną grzałkę.
  6. Do połówek bakłażanu nałożyć farsz. Z wierzchu pokruszyć fetą. Zapiekać 8-10 minut.
  7. Upieczone bakłażany udekorować listkami bazylii.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek