Zapiekanka z chorizo

Składniki:
  • 1 opakowanie kiełbasy chorizo pikantnego
  • 5 łyżek masła
  • 1 jabłko
  • ¼ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pędy selera naciowego
  • 1 średniej wielkości fenkuł
  • ½ szklanki wywaru wieprzowego
  • 1 jajko
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 mała jednodniowa chałka
  • 3 łyżki tartego sera parmiggiano reggiano
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Zdjąć osłonkę z chorizo i pokroić w kostkę.
  3. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Seler naciowy umyć, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuł umyć, przekroić na pół, wykroić głąb, którzy wyrzucamy. Pozostałą część pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  4. Jajko wymieszać z posiekaną natką.
  5. Chałkę pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować 2 łyżkami masła.
  7. Patelnię ustawić na średnim ogniu, wrzucić chorizo i smażyć ok. 3 minut.
  8. Zdjąć z patelni kiełbasę, a na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę, jabłko, seler naciowy i fenkuł. Smażyć mieszając 6 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia.
  9. Na patelnię wrzucić chałkę, dodać jajko z natką, wywar wieprzowy i żurawinę. Wymieszać.
  10. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  11. Masło posiekać w kostkę i posypać nim wierzch zapiekanki.
  12. Naczynie wstawić do piekarnika i piec 30 minut – do zezłocenia.
  13. Przed podaniem zapiekankę oprószyć serem grana padano.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek