Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Składniki: Składniki na ciasto pierogowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
  • 20 g masła
  Składniki na farsz:
  • 200 g maku mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 2 łyżki cukru trzcinowego TEVA
  • 2 łyżki rodzynek TABLIER BLANC
  • 8 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • 1 żółtko
  Składniki na sos:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii TABLIER BLANC
  • 5 łyżek cukru trzcinowego TEVA
  • 2 żółtka
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

 

  • Farsz:
  1. W garnuszku zagotować mleko z miodem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Do zagotowanego mleka dodać mak i gotować przez około 2 minuty. Odłożyć do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

 

  • Pierogi:
  1. Ciasto na pierogi podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać kolejno na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka. Na środek każdego kółka włożyć farsz i zlepiać pierogi.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię pierogów i po kolejnym zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować pierogi jeszcze około 2 minut. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Ugotować w ten sposób pozostałe pierogi.

 

  • Sos waniliowy:
  1. W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia.
  2. Pierogi podawać polane sosem waniliowym.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek