Pieczona łopatka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów

Składniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Rustica
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Rusica
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 150 ml białego wytrawnego wina
Sos:
  • Sos powstały z pieczenia mięsa
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Turini
  • 1 łyżeczka musztardy Rustica
  • 5-6 suszonych pomidorów  Rustica
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Mięso umyć i obkroić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć oliwą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, przykryć i piec przez około 2 godziny.
  3. Suszone pomidory pokroić w paseczki.
  4. Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać pozostałe składniki sosu oprócz mąki, zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu, zamieszać i wlać do garnuszka z sosem. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
  5. Mięso pokroić i podawać z sosem. Do mięsa można podać ziemniaki z koperkiem i lekką sałatkę.

 

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek