Ciasto „leśny mech”

Składniki: Ciasto szpinakowe:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej BIO VILLAGE
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
Krem:
  • 250 g serka mascarpone LES CROISES
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 3 kiwi do przełożenia ciasta
  • Dowolne owoce do dekoracji: kiwi, borówki, truskawki
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  2. Szpinak przełożyć do garnka. Podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Około 2 minut.  Następnie szpinak zmiksować na gładki mus.
  3. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawać olej, łyżka po łyżce. Dodać szpinak i zmiksować tylko do połączenia.
  5. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników.
  6. Masę przelać do przygotowanej wcześniej blachy i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  7. Z ciasta odkroić wierzch (około 1/3 ciasta).  Zieloną część ciasta pokruszyć i odstawić.
  8. Przygotować krem: Mascarpone ubić przez około 30 sekund. Dodać śmietankę, cukier i skórkę z cytryny. Ubijać dalej do uzyskania puszystego kremu.
  9. Dolną część ciasta przełożyć kremem. Na kremie ułożyć plasterki kiwi i przykryć okruchami ciasta.
  10. Udekorować ulubionymi owocami.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek