Jajka w galarecie

Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 9 dużych plastrów szynki TRADILEGE
  • 2 duże jajka POLSKA KURKA
  • połowa małego brokułu
  • 1/2 puszki kukurydzy NOTRE JARDIN
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:

 

  1. Jajka ugotować  na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut.
  3. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować około 2 minut, a następnie przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
  6. Kukurydzę odsączyć na sicie.
  7. Na dno formy wylać kilka łyżek bulionu i wstawić do lodówki
  8. Następnie ułożyć połówki jajek i połowę brokułu. Zalać bulionem i odstawić do lodówki.
  9. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posypać kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
  10. Polać bulionem i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  11. Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie przyłożyć talerz, obrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę na półmisek.
  12. Podawać z sokiem z cytryny.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek