Sałatka z soczewicą i jarmużem

  • 6
  • 20 minut
Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 2 ogórki zielone
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • ½ czerwonej cebuli
  • 100 g jarmużu
  • 8 rzodkiewek
  • 100 g sera feta LES CROISÉS
  • ½ szklanki czarnych oliwek RUSTICA
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka mięty
  • 2 łyżki oliwy BIO VILLAGE
  • ⅛ łyżeczki soli RUSTICA

Składniki na dressing:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek BIO VILLAGE
  • ¼ szklanki soku z cytryny RUSTICA
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Dressing:

  1. Czosnek posiekać drobno, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.

Sałatka:

  1. Soczewicę odsączyć z zalewy i przepłukać.
  2. Do jarmużu dodać 2 łyżki oliwy oraz sól i wygniatać dłońmi przez około 5 minut aż liście zmiękną.
  3. Pomidory i oliwki przekroić na pół, cebulę pokroić w kostkę, ogórki przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki, rzodkiewki pokroić w plasterki, zioła drobno posiekać.
  4. Składniki sałatki wymieszać z dressingiem. Dodać pokruszoną fetę. Od razu serwować.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek