Spaghetti alle Vongole

Składniki:
  • 500 g małży
  • 300 g makaronu spaghetti Turini
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek Rustica
  • sól Rustica
  • pieprz Rustica
Sposób przygotowania:
  1. Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić.
  2. Ugotować makaron.
  3. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i przykryć pokrywką. Po około 3 minutach zdjąć pokrywkę, wlać wino i dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, dusić na średnim ogniu kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej wyłowić wszystkie małże. Te które się nie otworzyły, trzeba wyrzucić. Pozostały sos, gotować chwilę w celu zredukowania. Zredukowany sos przyprawić solą i pieprzem.
  5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do sosu, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i serwować.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek