Babeczki truskawkowe

Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego WM
  • 1 łyżka cukru wanilinowego WM
  • 2 jajka WM
  • 185 g mąki pszennej bio WM
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
  • Dżem truskawkowy bio WM
  • 250 g śmietany 36%
  • 200 g mascarpone
  • cukier puder ok 2 łyżek
  • świeże truskawki, listki mięty
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami.
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
  3. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
  4. Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, razem z drugą porcją mąki dodać mleko.
  5. Masą wypełnić papilotki do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
  6. Upieczone muffinki odstawić do ostudzenia.
  7. Za pomocą noża wyciąć kawałek na środku muffinki, napełnić dżemem truskawkowym bio i zamknąć odciętym kawałkiem ciasta.
  8. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem. Udekorować każdą muffinkę gotowym kremem, truskawką i miętą.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek