Falafele na kefirowej mizerii

  • 4
  • 50 minut + 12 godzin moczenia ciecierzycy
Składniki:

Składniki na kefirową mizerię:

  • 2 ogórki
  • 1 szalotka
  • 1 awokado
  • 150 ml kefiru
  • 2 limonki
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • ¼ łyżeczki cukru pudru
  • koperek

Składniki na falafele:

  • 230 g suchej ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 szklanka świeżej kolendry
  • 6 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • 4 łyżeczki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy

Do smażenia:

  • Olej rzepakowy RUSTICA
  • Do podania:
  • Chlebki pita
  • Listki mięty
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej zalać suchą ciecierzycę wodą i moczyć minimum 12 godzin.
  2. Następnego dnia odsączyć ciecierzycę. Zmielić w maszynce do mięsa, razem z natka, kolendrą, szalotkami, czosnkiem i przyprawami. Dodać mąkę i wyrobić rękami. Gdyby masa się nie lepiła można dodać odrobinę wody.
  3. Z masy uformować małe falafele wielkości orzecha włoskiego. Odłożyć do lodówki na 30 minut, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Usmażone falafele odkładać na ręczniki papierowe, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  4. Przygotować kefirową mizerię: kefir wymieszać z sokiem z limonek, oliwą, cukrem pudrem i drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem. Ogórki przekroić na pół a następnie pokroić w plastry, dodać do kefiru. Szalotkę przekroić na pół a następnie w cienkie piórka, dodać do kefiru. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Do miseczek nałożyć kefirową mizerię, na to ułożyć ciepłe falafele. Udekorować plasterkami awokado i listkami mięty. Podawać z chlebkiem pita.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek