Crumble z wiśniami i migdałami

  • 8
  • 50 minut
Składniki:

Owoce:

  • 400 g jabłek
  • 35 g masła Les Croises
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara Teva
  • 800 g mrożonych wiśni

  Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów Tablier Blanc
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g masła Les Croises
  • 50 g cukru trzcinowego Bio Village
  • 2 garści płatków migdałów Tablier Blanc

  Dodatkowo:

  • Lody śmietankowe lub waniliowe Eskiss
Sposób przygotowania:
  1. Migdały zmielić na mąkę. W misce wymieszać razem: mielone migdały, mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  2. Dodać kosteczki masła i rozetrzeć palcami. Dodać cukier i jeszcze przez moment wszystko porozcierać.
  3. Odłożyć kruszonkę.
  4. Przygotować owoce: jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  5. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie jabłka. Smażyć jabłka pod przykryciem, na niedużym ogniu aż zaczną się rozpadać. Około 10-15 minut.
  6. Kiedy jabłka będą bardzo miękkie, zwiększyć ogień dodać wiśnie i dusić pod przykryciem około 3 minut. Następnie gotować owoce pod przykryciem jeszcze chwilę bez pokrywki.
  7. Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone owoce przykryć kruszonką. Z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
  8. Podawać z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek