Tarta z buraczkami i kozim serem

  • 12
  • 2 godziny
Składniki:
  • Ciasto kruche bezglutenowe CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
  • 600 g buraczków
  • 2 czerwone cebule
  • ¾ szklanki octu balsamicznego BIO VILLAGE
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 200 g sera koziego LES CROISES
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon RUSTICA
  • 100 g świeżej rukoli
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto wyłożyć na formę i docisnąć palcami do brzegów.  Na dnie ciasta za pomocą widelca zrobić dziurki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia.  Piec około 20 minut. A następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec  kolejne 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
  2. Buraczki ugotować. Ugotowane buraki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelnię dodać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, oprószyć solą i gotować na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodać buraczki i gotować 2 minuty.  Dodać ocet balsamiczny, cukier i tymianek. Gotować kilka minut do zredukowania octu. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
  3. W misce wymieszać razem jajka, śmietankę, mleko, musztardę i gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Na ugotowany spód tarty wyłożyć buraczki. Ułożyć plastry sera koziego, zalać masą jajeczną. Piec 40 minut.
  5. Upieczoną tartę podawać z rukolą.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek