Curry z soczewicy

  • 40 minut
Składniki:
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 ½ łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego
  • 1 ½ łyżeczki  kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek WM
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów WM
  • 1 puszka mleczka kokosowego WM
  • 2 puszki soczewicy WM
  • Sól do smaku
  • Listki świeżej kolendry
  • Do podania:
  • Ryż WM Chlebki naan
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszać wszystkie przyprawy razem. Odłożyć.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  3. W dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę. Około 8 minut. Następnie dodać czosnek i imbir i smażyć około 2 minut. Dodać wymieszane wcześniej przyprawy. Smażyć 30 sekund.
  4. Dodać bulion, pomidory, oraz mleczko kokosowe. Przyprawić solą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Następnie dodać odsączoną z zalewy soczewicę i gotować kolejne 10 minut.
  5. W razie potrzeby doprawić.
  6. Gotowe curry podawać z ryżem, chlebkami naan i świeżą kolendrą.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek