Śniadaniowa fritatta z batatem, szpinakiem i fetą

  • 4
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 średni batat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 200 g mrożonego szpinaku NOTRE JARDIN
  • 8 jajek POLSKA KURKA
  • 100 g sera feta LES CROISES
  • 2 cebule dymki
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • świeży tymianek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Batata obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec 20 minut.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić plasterki dymki, a po kilku minutach dodać szpinak. Smażyć kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Odsączyć z nadmiaru wody.
  4. Po upieczeniu batatów obniżyć temperaturę do 170 stopni.
  5. Na blachę z batatami dołożyć szpinak.
  6. W misce ubić jajka z odrobiną soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać bataty i szpinak. Z wierzchu pokruszyć ser feta.
  7. Piec 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
  8. Upieczoną fritattę udekorować świeżym tymiankiem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek