Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i soczewicą

  • 3
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 kg  młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  • 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
  • 100 g świeżego szpinaku

  Winegret ziołowy:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • ½ łyżeczki soli RUSTICA
  • ½ łyżeczki pieprzu RUSTICA
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:

1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wymieszać z solą i oliwą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50 minut, aż ziemniaki ładnie się zarumienią. W trakcie pieczenia obrócić kilka razy.

2. Przygotować dressing: Zioła i czosnek drobno posiekać , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

3. Do dużego garnka przełożyć szpinak. Na szpinak wrzucić gorące ziemniaki i mieszać, aż szpinak zwiędnie. Dodać odsączoną z zalewy soczewicę oraz dressing. Od razu podawać.

Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek