Piernik toskański

Składniki: Ciasto
  • 600 g miodu wielokwiatowego NID  D’ABEILLE
  • 300 g cukru trzcinowego TEVA
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 200 g  mąki
  • 400 g fig suszonych TABLIER BLANC
  • 100 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
  • 300 g migdałów łuskanych TABLIER BLANC
  • 200 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
  • 1 szklanka białego słodkiego wina
  Lukier: 
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie,  orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na tortownicę przelać ciasto.
  4. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  5. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  6. Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek