Polędwiczki z suszoną śliwką i camembertem

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g
  • sól RUSTICA
  • świeżo zmielony czarny pieprz RUSTICA
  • około 150 g suszonej szynki parmeńskiej SAINT AZAY
Nadzienie:
  • 100 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • drobno starta skórka z 1/2 mandarynki
  • około 70 g sera camembert LES CROISES
Sos:
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka starta z 1/2 mandarynki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sałatka:
  • 200 g świeżej roszponki
  • 2 mandarynki
  • 100 g winogron
  • oliwa z oliwek delikatna RUSTICA
  • sok z cytryny RUSTICA
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Polędwiczkę obkroić z białej otoczki i włókien, pokroić w poprzek plastry około 1,5 cm. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Oprószyć odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem camemberta.
  3. Przygotować sałatkę mieszając w salaterce roszponkę, mandarynkę i pokrojone winogrona. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Na każdym filecie położyć po 2 śliwki z nadzienia oraz kawałek sera camembert, zwinąć w roladkę, a następnie owinąć w plasterek szynki.
  5. Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
  6. Roladki wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek