Sernik dyniowy z białą czekoladą i pekanami

Składniki:
  • 300 g herbatników z czekoladą
  • 80 g masła LES CROISES
  • 350 g dyni NOTRE JARDIN
  • 1 kg zmielonego twarogu DELISSE
  • 250 g mascarpone DELISSE
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  Polewa:
  • 100 g czekolady białej
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego DELISSE
  Do dekoracji:
  • orzechy pekan TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:
  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
  2. Upieczoną dynię pozbawić skórki i za pomocą blendera rozdrobnić na jednolite puree.
  3. Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód oraz boki tortownicy wyłożyć masą z ciastek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania sernika.
  4. Do misy przełożyć: upieczoną dynię, ser, mascarpone, jajka, ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy, cukier, mąkę ziemniaczaną i budyń. Krótko zmiksować, do połączenia się składników.
  5. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin.
  6. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
  7. Polewą pokryć wierzch sernika. Udekorować orzechami pekan.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek