Bezowa choinka

Składniki: Krążki bezowe:
  • 5 białek POLSKA KURKA
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  Krem:
  • 500 g mascarpone LES CROISES
  • 1 puszka mleka kokosowego TABLES DU MONDE
  • 4 łyżki cukru pudru
  Dodatkowo:
  • owoc granatu
  • mango
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
  2. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier, łyżka, po łyżce.
  3. Kiedy cały cukier będzie już dodany ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty.
  4. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i mieszać jeszcze przez chwilę.
  5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć 5 kółek różnej wielkości. Zachować odstępy między kółkami bo beza trochę urośnie.
  6. Wstawić do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut piec w temperaturze 120 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 2 godziny.
  7. Mleko kokosowe schłodzić w lodówce. Gęstą białą cześć przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać około 2 minut na jednolity, puszysty krem.
  8. Blaty bezowe delikatnie podważyć nożem. Układać krążki bezowe od największego do najmniejszego i przekładać kremem. Ozdobić granatu i mango.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek