Muffinki marchewkowe z borówkami

  • 20
  • 50 minut
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • ½ łyżeczka soli
  • 100 g masła roztopionego
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki brązowego cukru WM + 1 łyżka
  • 2 jajka TEVA
  • 2 średnie marchewki
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 szklanki borówek
Sposób przygotowania:
  1. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. W drugiej misce wymieszać: roztopione masło, mleko, cukier, jajka i skórkę z cytryny.
  5. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę i 1 ½ szklanki borówek, wymieszać.
  6. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej papilotek. Na wierzch muffinek ułożyć resztę borówek. Posypać cukrem trzcinowym.
  7. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek