Kleftiko – jagnięcina pieczona w pergaminie

Składniki:
  • 1-1,2 kg udźca jagnięcego (ok 2kg z kością)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku (2 pokrojone w plasterki, 2 w całości)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej Rustica
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka suszonego oregano Rustica
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek Rustica
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 200 g twardego sera
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 pomidora pokrojonego w plasterki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  Dodatkowo:
  • papier do pieczenia Elembal,
  • sznurek
Sposób przygotowania:
  1. Część mięsa pokroić w około 5 cm kostkę. Kilka kawałków zostawić z kością. Odłożyć do dużej miski.
  2. Cebulę pokroić na 8 części, a papryki pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodać oliwę, białe wino i sok z cytryny. Dodać musztardę, czosnek, posypać oregano, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Rękami wymieszać wszystkie składniki . Przykryć miskę folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Kiedy mięso jest już zamarynowane, dodać do niego pokrojony w kostkę (2cm) ser. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na 4 części.
  5. Na blasze do pieczenia ułożyć 4 kawałki papieru do pieczenia, tworząc gwiazdę. Na środek ułożyć ziemniaki i polać marynatą z jagnięciny. Na ziemniaki ułożyć mięso i warzywa. Przykryć plasterkami pomidora. Papier do pieczenia zgarnąć do środka, zawiązać jak sakiewkę.
  6. Blachę z tak przygotowaną jagnięciną przełożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika. Rozwiązać sakiewki i ponownie wstawić do piekarnika, by mięso i ziemniaki lekko się zarumieniły.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek