Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
  • ok 50 g tartego sera Grana Padano LES CROISES
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy RUSTICA
  Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego TEVA
  • sól
  • pieprz
  Dodatkowo:
  • 1 opakowanie mozzarelli LES CROISES
  • 2 garści tartego sera Grana Padano LES CROISES
  • świeża bazylia
  • makaron spaghetti TURINI
Sposób przygotowania:
  1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos.
  2. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Jajko wymieszać z mąką. Bułkę tartą wymieszać z serem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.
  3. Filety maczać najpierw w jajku z mąką, następnie w bułce tartej z dodatkami. Filety usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone filety odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa przykryć mozzarellą i tartym serem Grana Padano. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około2-3 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  4. Podawać z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i makaronem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek