Pizza z batata

Składniki: Składniki na ciasto:
  • 1 duży batat
  • około 80 g mąki owsianej
  • około 60 gram mąki migdałowej
  Dodatki do pizzy:
  • sos pomidorowy z bazylią TRADITIONI D'ITALIA
  • czarne oliwki RUSTICA
  • mozzarella LES CROISES
  • zielona papryka
  • pomidory
  • cukinia
  • świeża bazylia
Sposób przygotowania:
  1. Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
  2. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
  3. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
  5. Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
  6. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
  7. Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek