Chłodnik z ogórka

Składniki:
  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 1/2 szklanki jogurtu greckiego DELISSE
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe szalotki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżki octu jabłkowego RUSTICA
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • Plasterki ogórka
  • jogurt grecki DELISSE
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • listki kolendry
Sposób przygotowania:
  1. Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  2. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać.
  3. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie, porcje przełożyć do misek, udekorować plasterkami ogórka, jogurtem, oliwą i listkami kolendry.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek