Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

Składniki:
  • 8 średnich papryk
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g wołowiny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego RUSTICA
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g ryżu basmati długoziarnistego COMPTOIR DU GRAIN
  • 6 daktyli TABLIER BLANC
  • garść orzeszków pinii TABLIER BLANC
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek