Mazurek wielkanocny

Składniki: Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła LES CROISES
  Dodatki:
  • Dżem porzeczkowy
  • 4 suszone figi
  • 4 daktyle
  • 4 śliwki suszone TABLIER BLANC
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane ciasto wstawić na 15 minut do zamrażarki. Następnie piec przez 25 minut.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Udekorować pokrojonymi bakaliami i gorzką czekoladą.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek