Krem z pieczonego kalafiora z curry

  • 4
  • 60 minut
Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml mleka kokosowego Tables du Monde
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • chili
  • świeża kolendra
  • świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy i posolić.
  2. Piec około 30 minut do zarumienienia się kalafiora.
  3. W garnku podgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć 10 minut do zarumienienia się warzyw. Po tym czasie dorzucić drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć 1 minutę, często mieszając. Dodać kurkumę i curry, wymieszać, Następnie dodać około ¼ szklanki bulionu i mieszać cały czas gotując.
  4. Dodać pozostały bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut do miękkości warzyw.
  5. Odstawić kilka kawałków upieczonego kalafiora do dekoracji, resztę dodać do zupy i gotować około 5 minut.
  6. Po tym czasie, dodać mleko kokosowe i zblendować zupę na gładko. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
  7. Krem podawać udekorowany kawałkami pieczonego kalafiora, plasterkami chili i listkami świeżej kolendry, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek