Makaron z kurczakiem w sosie sojowym

Składniki:
  • ½  op. (125g) makaronu jajecznego typu noodle w stylu chińskim Tables du Monde
  • 1 duża (pojedyncza) pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Rustica
  • 1 marchewka
  • ½ małego pora
  • kawałek papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3  łyżki sosu sojowego Tables du Monde
  • 1 łyżeczka sezamu Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
  1. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę – przełożyć mięso do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  2. Oczyszczoną marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, a pora w ukośne plasterki. Papryczkę chili drobniutko posiekać (z pesteczkami lub bez jeśli wolimy łagodniejszy smak).
  3. Czosnek drobno utrzeć, lub przecisnąć przez praskę. Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i często mieszając delikatnie podprażyć na złoty kolor.
  4. Makaron jajeczny ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  5. W międzyczasie rozgrzać olej w woku (lub na patelni o wysokich ściankach). Włożyć kawałki kurczaka i smażyć (ok. 2 min.) aż mięso się zetnie ze wszystkich stron.
  6. Zmniejszyć ogień, wrzucić do woka czosnek, pora, marchewkę i papryczkę chili – cały czas mieszając, krótko przesmażyć (ok. 30 sekund), a następnie wlać sos sojowy – zagotować.
  7. Zdjąć z ognia, dodać makaron, posypać uprażonym sezamem – wymieszać. Podawać od razu.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek