Meatloaf z indyka

  • 8
  • 55 minut
Składniki:

Składniki warzywne do meatlofa:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego Rustica
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki do meatlofa:

  • 500 g mielonego indyka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko Polska Kurka
  • ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Składniki na sos:

  • ⅓ szklanki ketchupu Rustica
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka syropu klonowego Tables du Monde
Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzany olej dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać startą marchewkę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W misce wymieszać razem: mięso mielone, bułkę tartą, jajko, bulion, drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Dodać ostudzone warzywa i wymieszać.
  4. Masę uformować w kształt „bochenka”. Ułożyć na blaszce i piec około 35 minut.
  5. Przygotować sos: wymieszać ketchup, sos Worcestershire oraz syrop klonowy.
  6. Po 35 minutach pieczenia, meatloaf posmarować sosem i umieścić w piekarniku z funkcją górnej grzałki, piec kolejne 5 minut aż sos zacznie bulgotać.
  7. Wyjąc z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie pokroić i podawać.
Polecamy
Ustawienia ciastek
Ustawienia ciastek
Korzystamy z plików cookies.
Dostosuj Odrzuć wszystko Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody.
Tutaj możesz zmienić ustawienia zgód. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek